Βιβλιοθήκη Δημοτικού Σχολείου Νέας Ποτίδαιας Χαλκιδικής
Στο ισόγειο του Δημοτικού Σχολείου Ν.Ποτίδαιας Χαλκιδικής σε έναν μικρό αλλά ζεστό και φιλόξενο χώρο, λειτουργεί η δανειστική μας βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη μας έχει περίπου 1100 τίτλους που αυξάνονται χάρη στην προσφορά εκπαιδευτικών και μαθητών.
Η φιλαναγνωσία για τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας δεν είναι ένα ακόμα μάθημα, μια έννοια που πρέπει να «μαθευτεί» ή δεξιότητα που πρέπει να κατακτηθεί. Η φιλαναγνωσία είναι η διαδικασία, ο διάλογος ανάμεσα στη φαντασία και το κείμενο, όχι το αποτέλεσμα της ανάγνωσης ενός βιβλίου.
Σε αυτό το πνεύμα κινούνται και οι δράσεις φιλαναγνωσίας του σχολείου μας που λαμβάνουν χώρα στη βιβλιοθήκη: δεν προσφέρουμε στα παιδιά την όρεξη για διάβασμα. Απλώς τα βοηθάμε με αναγνωστικές εμψυχώσεις να ανακαλύψουν τα δικά τους κίνητρα για διάβασμα.
Οι βιβλιοαναγνώσεις στο χώρο της βιβλιοθήκης με μεγαλόφωνη ανάγνωση (δυνατή και εκφραστική ανάγνωση κειμένων από έναν αναγνώστη, είτε από έναν εκπαιδευτικό αλλά και από μεγαλύτερους σε μικρότερους μαθητές – όπως η χριστουγεννιάτικη δράση κατά την οποία παιδιά της Ε’ και Στ’ τάξεις διάβασαν παραμύθια στα παιδιά των μικρότερων τάξεων και τα γειτονικά νήπια) είναι συχνές, και πολλές φορές ενισχύονται από δραματοποιήσεις και κουκλοθέατρο. Πολλές φορές τα βιβλία της βιβλιοθήκης μας, μας δίνουν το έναυσμα για ολόκληρες παραστάσεις κουκλοθεάτρου (όπως η ερασιτεχνική – αλλά καθόλα εντυπωσιακή – παράσταση του βιβλίου του Ευγ. Τριβιζά «Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα» από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για τους μαθητές).
Βιβλιοπαρουσιάσεις επίσης γίνονται με αφορμή παγκόσμιες ημέρες, αφιερώματα: η σύνδεση της λογοτεχνίας με τρέχοντα ζητήματα ή θεματικές ενότητες φέρνει τα βιβλία στο προσκήνιο και ενθαρρύνει τους μαθητές να ασχοληθούν με την ανάγνωση.
Οι βιβλιοπαρουσιάσεις συνήθως εξελίσσονται σε μια ανοιχτή συζήτηση, όπου οι συμμετέχοντες μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το βιβλίο και το θέμα που πραγματεύεται. Η ανάλυση και η κριτική του βιβλίου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης καλλιεργεί την κριτική σκέψη των μαθητών και την ικανότητα τους να αξιολογούν πληροφορίες.
Εκεί όμως που η βιβλιοθήκη μας έχει την τιμητική της είναι η Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου: με διαφορετικές δράσεις γιορτάζουμε κάθε χρόνο την ιδιαίτερη αυτή μέρα, (δράσεις που οργανώνονται από την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης κ. Δουλγκέρη Μαρία με την αρωγή των συναδέλφων εκπαιδευτικών).
Τέτοιες δράσεις είναι:
Κυνήγι θησαυρού
…οι τάξεις χωρίζονται σε ομάδες και προσπαθούν να λύσουν το γρίφο ψάχνοντας τις απαντήσεις σε βιβλία της βιβλιοθήκης. Ο γρίφος αντιπροσωπεύει το μήνυμα της γιορτής που είναι άλλο κάθε χρονιά (κάθε χρόνο ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) έχει την ευκαιρία να γίνει χορηγός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου).
Πρόσκληση συγγραφέων
…κατά καιρούς η βιβλιοθήκη μας είχε την ευκαιρία και την τιμή να έχει διακεκριμένους συγγραφείς παιδικών βιβλίων στο σχολείο μας που ζωντάνεψαν με δράσεις δραματοποίησης τα υπέροχα βιβλία τους!
Στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας λειτούργησε (και εξακολουθεί να λειτουργεί) και η ψηφιακή βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Μπορείτε να τη βρείτε εδώ: https://eclass11.sch.gr/courses/9490029136/
Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως σχολείο στην προώθηση της φιλαναγνωσίας είναι μεγάλη καθώς έχουμε να αντιπαλέψουμε την παντοδυναμία τεχνολογικών συσκευών όπως τα τάμπλετ, τα κινητά και τις οθόνες παντός είδους αλλά και οικογενειακά περιβάλλοντα με χαμηλή αναγνωστική κουλτούρα. Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας απαιτεί συνεχή προσπάθεια και υπομονή. Η συνεργασία μεταξύ σχολείου και οικογένειας είναι απαραίτητη για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα ενθαρρύνει τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία και να ανακαλύψουν τη χαρά της ανάγνωσης.