Δανειστική Βιβλιοθήκη 3ου Ημερήσιου Γυμνασίου Κιλκίς

Δανειστική Βιβλιοθήκη 3ου Ημερήσιου Γυμνασίου Κιλκίς

Δανειστική Βιβλιοθήκη 3ου Ημερήσιου Γυμνασίου Κιλκίς

Τέρμα Ευρώπης, Κιλκίς (Νομός Κιλκίς)

2341025267
mail@3gym-kilkis.kil.sch.gr

08.00-14.00

Το 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς είναι ένα σχετικά νέο ημερήσιο δημόσιο σχολείο (ιδρύθηκε το 1998) με έδρα το Κιλκίς, στην Κεντρική Μακεδονία, με 35 καθηγητές και 350 μαθητές. Σ΄ αυτό λειτουργούν 13 τάξεις γενικής εκπαίδευσης, 6 τάξεις για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και μία τάξη για την υποδοχή προσφύγων.
Όλες οι αίθουσες διδασκαλίας είναι εξοπλισμένες με Η/Υ με πρόσβαση στο διαδίκτυο, σταθερούς βιντεοπροβολείς και σύγχρονες διαδραστικές οθόνες αφής. Το σχολείο διαθέτει επίσης 2 εργαστήρια Πληροφορικής, Εργαστήριο Επιστημών και Τεχνολογίας και Αίθουσα Μουσικής. Επιπλέον διαθέτει πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα διεξαγωγής εκδηλώσεων και γυμναστήριο.

Δανειστική Βιβλιοθήκη 3ου Ημερήσιου Γυμνασίου Κιλκίς

Το 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς διαθέτει οργανωμένη βιβλιοθήκη και βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Κιλκίς, με τη βιβλιοθήκη της Οστράβα (Τσεχία) και τη βιβλιοθήκη του Ιασίου (Ρουμανία) που ειδικεύεται σε λέσχες ηλεκτρονικής ανάγνωσης.

Η βιβλιοθήκη μας ιδρύθηκε κατά το σχολικό έτος 1998 και έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των μαθητών. Αρχικά στεγαζόταν σε μια μικρή αίθουσα του σχολείου μας αλλά καθώς ο αριθμός των μαθητών του σχολείου μεγάλωνε συνεχώς, αποφασίστηκε να μεταφερθεί σε έναν άλλον χώρο του σχολείου που διαμορφώθηκε κατάλληλα γι’ αυτό τον σκοπό.

Αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ που υλοποιεί η σχολική μας μονάδα, και συγκεκριμένα το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας “The Love Of Reading”, το σχολείο μας προέβη σε ανακαίνιση και εξοπλισμό της βιβλιοθήκης μας, με τέσσερα τραπέζια συνεδρίου δώδεκα (12) θέσεων, τριάντα δύο πολυθρόνες επισκέπτη και επικάλυψη του δαπέδου με ξύλινο πάτωμα. Η βιβλιοθήκη μας διαθέτει ηλεκτρονικό υπολογιστή, σύστημα προβολής και ήχου, και κάθε σχολική χρονιά εμπλουτίζεται με αγορά βιβλίων αξίας 600 ευρώ, από το πρόγραμμα ανακύκλωσης που υλοποιούν οι μαθητές του σχολείου μας τα τελευταία 15 χρόνια, σε συνεργασία με την εταιρεία «SONOCO».

Δανειστική Βιβλιοθήκη 3ου Ημερήσιου Γυμνασίου Κιλκίς

Στην προσπάθεια αυτή σημαντική είναι και η οικονομική βοήθεια του Συλλόγου Γονέων του σχολείου μας.
Μάλιστα στο πλαίσιο υλοποίησης του παραπάνω προγράμματος Erasmus+ δημιουργήθηκε
και λειτουργεί επιπλέον και ηλεκτρονική βιβλιοθήκη http://tlor.svkos.cz.
Σ’ αυτήν μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση εκπαιδευτικοί, μαθητές και πολίτες όλου του κόσμου όλο το εικοσιτετράωρο. Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη φιλοξενεί αυτήν την στιγμή περισσότερους από 400 τίτλους της παγκόσμιας λογοτεχνίας και ενημερώνεται συνεχώς. Τα βιβλία είναι στην Αγγλική γλώσσα.

Για την κωδικοποίηση και ταξινόμηση των βιβλίων ζητήθηκε βοήθεια από τον Βιβλιοδανό που άμεσα καταχώρισε τους τίτλους των βιβλίων, ώστε να χρησιμοποιηθεί το λογισμικό διαχείρισης βιβλίων που προσφέρει δωρεάν. Σύντομα η βάση δεδομένων με τους τίτλους των βιβλίων θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Τα βιβλία απευθύνονται σε παιδιά Γυμνασίου και είναι κυρίως λογοτεχνικά αλλά υπάρχουν και αρκετά ιστορίας, φιλοσοφίας, θετικών επιστημών, βιογραφίες, θεατρικά, κόμικ, ξενόγλωσσα, μουσικής κ.τ.λ.
Η βιβλιοθήκη χρησιμοποιείται και σε συνδυασμό με τα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας ώστε οι μαθητές να βρίσκουν και τίτλους βιβλίων των οποίων αποσπάσματα συναντούν στα Κείμενα Λογοτεχνίας του Γυμνασίου και να παρουσιάζουν σχετικές εργασίες.
Ο χώρος της βιβλιοθήκης χρησιμοποιείται επίσης ως αίθουσα παρουσιάσεων καθώς και ως εργαστήριο τεχνολογίας.

Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να εμπλουτίζουμε τη βιβλιοθήκη με νέους τίτλους και να κάνουμε δράσεις φιλαναγνωσίας σε συνεργασία με την λέσχη ανάγνωσης του σχολείου ώστε όλο και περισσότεροι μαθητές να έρχονται σε επαφή με τα βιβλία.

Μοιράστε αυτό το άρθρο