Δανειστική Βιβλιοθήκη 9ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς

Δανειστική βιβλιοθήκη 9ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς

ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 9ου Δ.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΧΛΟΗ, ΚΑΣΤΟΡΙΑ

lib@9dim-kastor.kas.sch.gr

Η δανειστική βιβλιοθήκη του 9ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς ξεκίνησε τη λειτουργία της λίγο μετά την ίδρυση του σχολείου, το σχολικό έτος 2005-2006. Έκτοτε, χρειάστηκε αρκετές φορές να αλλάξει αίθουσα, καθώς οι ανάγκες του σχολείου σε αίθουσες αυξάνονταν συνεχώς. Τα τελευταία δύο σχολικά έτη (2022-2023 και 2023-2024) ανακαινίστηκε και πλέον φιλοξενείται σε έναν μόνιμο και πολύ ευχάριστο χώρο.

Ήταν από τις πρώτες σχολικές βιβλιοθήκες που συμπεριέλαβαν και βιβλία ενηλίκων με διάθεση ανάπτυξης της φιλαναγνωσίας και στους γονείς των μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας.

Το 9ο Δημοτικό συστεγάζεται με δύο νηπιαγωγεία, και δύο δομές ειδικές εκπαίδευσης, οπότε η δανειστική του βιβλιοθήκη φιλοξενεί και εξυπηρετεί και τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων αυτών.

Δανειστική Βιβλιοθήκη 9ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς

Αρχικά η καταγραφή των βιβλίων και των δανεισμών γίνονταν χειρόγραφα, όμως τα τελευταία χρόνια έγινε μια συστηματική δουλειά ψηφιακής καταγραφής όλων των τίτλων που υπάρχουν και ψηφιοποιήθηκαν και οι δανεισμοί.
Ο αριθμός των καταγεγραμμένων τίτλων αυτή τη στιγμή είναι 2310 περίπου, οι οποίοι είναι χωρισμένοι ανά ομάδες τάξεων, Α- Β, Γ-Δ, Ε-Στ αλλά και θεματικά για ευκολότερη αναζήτηση των μαθητών και μαθητριών.

Έτσι υπάρχουν ξεχωριστά ράφια για μυθολογία, ιστορία-λαογραφία, Χριστούγεννα, Πάσχα, θέατρο, μουσική αλλά και ξενόγλωσσα. Κάθε κατηγορία έχει το δικό της χρηματιστικό καρτελάκι στη ράχη κάθε βιβλίου.

Οι δανεισμοί πραγματοποιούνται τόσο σε διδακτικές ώρες όσο και προκαθορισμένα διαλείμματα.

Δανειστική Βιβλιοθήκη 9ου Δημοτικού Σχολείου ΚαστοριάςΚατά τη διάρκεια των ετών γίνονται διάφορες δραστηριότητες στη βιβλιοθήκη. Σημαντική ήταν η προσπάθεια εμπλουτισμού των τίτλων με νέους, πιο ελκυστικούς για τα παιδιά. Για τον σκοπό αυτό το σχολείο «έτρεξε» την ανταποδοτική ανακύκλωση, και έτσι ανακυκλώνοντας, εξοικονομούνταν χρήματα για την αγορά βιβλίων.

Ακόμη, μαθητές και μαθήτριες του σχολείου συνέγραψαν και εικονογράφησαν ένα βιβλίο, τα έσοδα από την πώληση του οποίου διατέθηκαν για την αγορά βιβλίων.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται λογοτεχνικοί διαγωνισμοί, παρουσιάσεις βιβλίων, φιλοξενούνται συγγραφείς, κατά την περίοδο του εγκλεισμού οι μαθητές δημιουργούσαν ψηφιακές αφηγήσεις και podcasts, αφού ο φυσικός δανεισμός είχε σταματήσει αλλά και άλλες δράσεις γύρω από το βιβλίο, με σκοπό την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας.

Μοιράστε αυτό το άρθρο