Δανειστική Βιβλιοθήκη - 51ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 51ου ΔΣ ΠΑΤΡΩΝ

Δανειστική Βιβλιοθήκη 51ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών

Κρεστένων 14, Πάτρα 26334
2610521189
mail@51dim-patras.ach.sch.gr
Προσβάσιμη για ΑΜΕΑ
Ωράριο : Δευτέρα έως Πέμπτη 10:45 -11:30 π.μ.

Σαν αίθουσα η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1997. Αρχικά λειτουργούσε με αρκετά βιβλία αλλά κατά το 2004 ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως  αίθουσα διδασκαλίας και ο δανεισμός περιορίστηκε αρκετά.

Πέρυσι όμως που ελευθερώθηκε η αίθουσα, αφιερώθηκε ένα τρίμηνο για την ηλεκτρονική καταγραφή των βιβλίων, τον διαχωρισμό, τη συντήρηση (9/2021 – 12/2021), και από τον Ιανουάριο του 2022 άρχισε να λειτουργεί ο δανεισμός.

Δανειστική Βιβλιοθήκη - 51ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

Με την έναρξη της λειτουργίας της μοιράστηκαν σελιδοδείκτες με μηνύματα για την αξία του βιβλίου.

Αρχικά καταγράφηκαν 1000  περίπου βιβλία και ως τον Ιούνιο του 2022  συμπληρώθηκαν άλλα 300 βιβλία.

Τα βιβλία είναι διαχωρισμένα με βάση τις κατηγορίες Ντιούι.

Στα λογοτεχνικά έγινε διαχωρισμός σε τρία επίπεδα:

  1. Α΄ και Β΄ τάξης με κόκκινο καρτελάκι στη ράχη του βιβλίου
  2. Γ΄ και  Δ΄ τάξης με πορτοκαλί καρτελάκι και
  3. Ε΄ και Στ΄ τάξης με κίτρινο

Τα λογοτεχνικά του 3ου επιπέδου ταξινομήθηκαν με αλφαβητική σειρά κατά συγγραφέα.

Του 1ου και 2ου  με βάση τη θεματολογία: Ιστορία, μυθολογία, θρησκεία, Χριστούγεννα, μύθοι Αισώπου…

Τα βιβλία  των γνώσεων όπως της Ιστορίας και Γεωγραφίας έχουν γαλάζιο καρτελάκι, των θετικών επιστημών πράσινο και των καλών τεχνών και της Ψυχαγωγίας  ροζ.

Δανειστική Βιβλιοθήκη - 51ο Δημοτικο Σχολειο ΠατρωνΜε την εγγραφή στον Βιβλιοδανό ξεκίνησε μία άψογη συνεργασία με  γρήγορη εξυπηρέτηση και άμεσες απαντήσεις σε απορίες από τον υπεύθυνο με πολύ ευγενικό και κατανοητό τρόπο.

Από τις αρχές του 2022 γίνεται ο δανεισμός και στην ηλεκτρονική καταγραφή του Βιβλιοδανού και χειρόγραφη στην καρτέλα  του βιβλίου που τοποθετείται στο οπισθόφυλλο και εκεί αναγράφεται το ονοματεπώνυμο μαθητή και ημερομηνία δανεισμού.

Με την εφαρμογή του Βιβλιοδανού  καταγράφονται ποια βιβλία διάβασε ο μαθητής, αν είναι διαθέσιμο κάποιο βιβλίο, ποια είναι  τα δραστήρια μέλη (για να τα βραβεύσουμε). Επίσης έγινε η δημοσίευση καταλόγου  τίτλων στο blog  του σχολείου.

Δανειστική Βιβλιοθήκη - 51ο Δημοτικο Σχολειο ΠατρωνΟι μαθητές προτιμούν, από  τα λογοτεχνικά της Άλκης  Ζέη στο 3ο επίπεδο, τα κόμικς  στο 2ο, τους μύθους του Αισώπου στο 1ο ενώ από τα βιβλία των γνώσεων προτιμούν τα ζώα.

Φέτος το σχολείο μας μπήκε στο Δίκτυο των Σχολικών Βιβλιοθηκών και έτσι υπάρχει χρόνος για καλύτερη οργάνωση του χώρου.

Τον  Δεκέμβριο  του 2022 φιλοξενήσαμε στο χώρο της Βιβλιοθήκης τη συγγραφέα Άννα Δενδρινού  όπου οι μαθητές της πήραν συνέντευξη και έκαναν μαζί της, δράσεις  φιλαναγνωσίας,  και δημιουργικής γραφής.

Επίσης ορισμένες τάξεις συμμετέχουν στον 12ο μαραθώνιο για τα 100 χρόνια της Άλκης Ζέη.

Λαογραφική έκθεση

Φέτος (2023) η Β’ τάξη οργάνωσε λαογραφική έκθεση στη βιβλιοθήκη. Εκεί ξεναγήθηκαν όλες οι τάξεις του σχολείου και διαβάστηκαν λογοτεχνικά αποσπάσματα σχετικά με την μεταπολεμική περίοδο.

Γιορτή του βιβλίου 5/4/2023

Στο σχολείο μας έγινε η γιορτή του βιβλίου στις 5 Απριλίου όπου δόθηκαν βραβεία φιλαναγνωσίας στους μαθητές που διάβασαν τα περισσότερα βιβλία συγκριτικά στην τάξη τους χρησιμοποιώντας τα δεδομένα καταγραφής μελών στην εφαρμογή του Βιβλιοδανού.
Τα βραβεία ήταν χειροποίητες μολυβοθήκες και σελιδοδείκτες-χάρακες.
Επίσης μαθητές της Β΄τάξης παρουσίασαν το θεατρικό “Ο κηπουρός των παραμυθιών”, μία ιστορία γεμάτη αγάπη για το βιβλίο και το διάβασμα.
Στο τέλος τραγούδησαν το ποίημα “Συντροφιά με τα βιβλία” που έγραψαν με τον μουσικό κ. Χρήστο Θεοδωρόπουλο.

Μοιράστε αυτό το άρθρο