Δανειστική βιβλιοθήκη 1ου Ημερήσιο Γυμνασίου Ηγουμενίτσας

Δανειστική βιβλιοθήκη 1ου Ημερήσιου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας

ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 1ου ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Δ. Φιλοσόφου 14, Ηγουμενίτσα, Θεσπρωτία

2665022562
1gymigou@sch.gr
Δευτέρα-Παρασκευή 8:15-13:15

Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε κατά το σχολικό έτος 2020-2021 με απόφαση του Σύλλογου Διδασκόντων του σχολείου μας κατά την υλοποίηση πρόγραμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κ. Ηλία Τσιαμπά (ΠΕ86). Έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των μαθητών/μαθητριών.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αγοράσαμε δύο έπιπλα βιβλιοθήκης και μετατρέψαμε παλιό μαυροπίνακα σε τραπεζαρία ανάγνωσης. Πραγματοποιήσαμε καλωδίωση δικτύου και εξοπλίσαμε την  αίθουσα με βιντεοπροβολέα και υπολογιστές. Συγκεντρώσαμε βιβλία που προϋπήρχαν στο σχολείο. Γονείς, εκπαιδευτικοί και  μαθητές δώρισαν βιβλία και αγοράσαμε νέους τίτλους με την οικονομική βοήθεια της σχολικής επιτροπής.

Δανειστική βιβλιοθήκη 1ου Ημερήσιο Γυμνασίου Ηγουμενίτσας

Για την κωδικοποίηση και ταξινόμηση των βιβλίων χρησιμοποιήθηκε πρόταση από τον «Βιβλιοδανό» η οποία συζητήθηκε με τους μαθητές και οριστικοποιήθηκε. Καταχωρίστηκαν οι τίτλοι των βιβλίων και χρησιμοποιούμε το λογισμικό διαχείρισης βιβλιοθήκης το οποίο προσφέρει δωρεάν ο «Βιβλιοδανός». Η βάση δεδομένων με τους τίτλους των βιβλίων έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Τα βιβλία απευθύνονται στις ηλικίες των παιδιών Γυμνασίου και αφορούν λογοτεχνικά κείμενα και βιβλία ιστορίας. Για το λόγο αυτό ο μέσος όρος των ηλικιών που δανείζονται τα βιβλία από το χώρο μας είναι τα 14 έτη. Στόχος μας είναι η χρήση της βιβλιοθήκης και από γονείς μαθητών αλλά και από μαθητές άλλων σχολείων καθώς ο Δήμος μας δε διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη.

Η βιβλιοθήκη χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τα μαθήματα της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας ώστε οι μαθητές να βρίσκουν τίτλους  βιβλίων των οποίων αποσπάσματα αναφέρονται στα Λογοτεχνικά Κείμενα του Γυμνασίου και να παρουσιάζουν σχετικές εργασίες.

Η αίθουσα της βιβλιοθήκης χρησιμοποιείται επίσης ως αίθουσα παρουσιάσεων καθώς και για τη διδασκαλία της ρομποτικής στο πλαίσιο του μαθήματος «εργαστήρια δεξιοτήτων».

Ευελπιστούμε να εμπλουτίσουμε τη βιβλιοθήκη μας με περισσότερους τίτλους και να κάνουμε δράσεις φιλαναγνωσίας.

Μοιράστε αυτό το άρθρο