Κοινοτική Βιβλιοθήκη Φίλιας
«Ο κόσμος της Σοφίας»
Φιλοξενείται σε αίθουσα του Κοινοτικού Καταστήματος Φίλιας
Κάθε Κυριακή 10:00-13:00
Η Κοινοτική Βιβλιοθήκη Φίλιας «Ο κόσμος της Σοφίας», λειτουργεί από το 2022. Δημιουργήθηκε και εξοπλίστηκε με την υποστήριξη τοπικών φορέων, όπως σχολεία, Δήμο Δυτικής Λέσβου και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, πολιτιστικούς συλλόγους, βιβλιοθήκες του νησιού και συνεργάζεται για τις δράσεις της με την εκπαιδευτική και πολιτιστική κοινότητα του νησιού. Η βιβλιοθήκη διαθέτει περίπου 2.000 βιβλία, κυρίως λογοτεχνίας, παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Σημειώνεται ότι η καταλογογράφηση δεν έχει σταματήσει και ο κατάλογος ανανεώνεται συνεχώς με νέες προσθήκες.
Η βιβλιοθήκη έχει διοργανώσει μέχρι τούδε εργαστήρια καταλογογράφησης ( Open book days) και προγραμματίζει την δημιουργία Λέσχης Φιλαγνωσίας, παρουσιάσεις βιβλίων, ψηφιοποίηση ιστορικού αρχείου, εργαστήρια για παιδιά, προβολές ταινιών κ.ά.
Ο κόσμος της Σοφίας
«Ο κόσμος της Σοφίας» είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος του Νορβηγού συγγραφέα Jostein Gearde και αποτέλεσε το πρώτο βιβλίο που τοποθετήθηκε στα ράφια της βιβλιοθήκης, στις 20 Φεβρουαρίου 2022. Ανήκει στην συλλογή βιβλίων του Στράτου Ψαραδέλλη, που στάλθηκε από την Αθήνα με την συνδρομή του Συλλόγου Φιλιανών Αθήνας που συνέβαλαν τα μέγιστα στο χρονικό ίδρυσης της Βιβλιοθήκης. Σημειώνεται ότι η Συλλογή Ψαραδέλλη μετρά περισσότερους από 600 τίτλους λογοτεχνικών βιβλίων, περιλαμβάνοντας και το έργο Λεσβίων Συγγραφέων.
Ο τίτλος του βιβλίου εσωκλείει την συμβολή όλων εκείνων των ανθρώπων που προσέφεραν για την ίδρυση της βιβλιοθήκης χωρίς να αδικεί κανέναν εκπροσωπώντας τους όλους. «Ο κόσμος της Σοφίας» είναι ένα μυθιστόρημα σκέψης, γνώσης, πνεύματος, απόλαυση, περιπέτειας και πάνω απ’ όλα περιγράφει την Ιστορία της Φιλοσοφίας από την αρχή ως την εξέλιξή της, μεταδίδοντας τον συμβολισμό και τις αξίες που θέλει να κοινωνήσει στα μέλη της Κοινότητας η λειτουργία της Βιβλιοθήκης.
Η συλλογή
Η συλλογή αποτελείται από βιβλία που έχουν προσφέρει μέχρι τούδε οι Στράτος Ψαραδέλλης, Νίκος Παπαχίου, Ευστρατία Παπαχίου, Κλεονίκη Μαρμάρου, Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, Χριστίνα Κονταξή, Νίκος Θαλασσινός, Εφημερίδα Εμπρός Μυτιλήνης, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού Κωνσταντίνος Μουτζούρης και Αναστασία Αντωνέλλη, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, Πηνελόπη Ζούρου, Αγγελική Σταματέλλη, Γεώργιος Λημναίος, Γιώργος Καζάζης, Μιχάλης Καζάζης, Γεώργιος Καλφαγιάννης, Κωνσταντίνα Ρουσουνέλλη – Λιθοτόμου και οι συγγραφείς Ακίνδυνος Παλαιολόγος, Αθανασία Δαφιώτου, Τάνια Χρυσού, Γεωργία Ανδριώτου.
Εξοπλισμός
Στον μέχρι τώρα εξοπλισμό έχουν συνδράμει οι βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, Δήμος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος – Αφροδίτη Βατή – Ευστράτιος Ζαφείρης – Ταξιαρχούλα Πνακά, Παναγιώτης Καζάζης και Σύλλογος Φιλιανών Αθήνας, Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλιας «Η Ανάπτυξη».
Ταξινόμηση
Στην αρίθμηση, την μεταφορά, τον καθαρισμό, την τοποθέτηση βιβλίων συνέδραμαν οι Πηνελόπη και Νικολέτα Κουγιού, Παναγιώτα Αλεξέλλη, Ανθή Βαλαβάνη, Ραλλίτσα Τελωνιάτου, Εριφύλλη Σαλατέλλη, Γιώργος Χατζηαργυρός, Ζαχαρώ – Μαριορίτσα Καλφαγιαννη, Γεωργία Σεντούκα Φιλιππόπουλου, Ευαγγελία Μαρμάρου, Ελένη Σιβρή, Ελένη και Άννα Σταυρίδη. Στους βενιαμίν βοηθούς περιλαμβάνονται οι Μαρίζα Φιλιππόπουλου, Μάριος – Κωνσταντίνος – Ταξιάρχης & Γιώργος Καραμούτσος, Ιγνάτιος Χιωτέλλης, Σταύρος και Νίκος Βασιλείου, Ευθαλία και Ειρήνη Βογιατζή, Χαράλαμπο & Ταξιαρχία Σταυρίδη, Ιωάννα & Τόμης Χατζηδημητρίου, Γιώργος και Αναστάσιος Ατζέμης, Νένα Κεφαλά, Ελευθερία Παπακωνσταντίνου, Χριστίνα Χατζηβασιλέλλη κά.
Στις 19 Ιουλίου 2020 ξεκινά η καταγραφή των πρώτων βιβλίων, εκείνων της Συλλογής Ψαραδέλλη, στις 29 Αυγούστου του 2021 τοποθετήθηκαν τα ράφια, ακολούθως οργανώθηκε το σύστημα αρίθμησης, φτιάχτηκαν οι πρώτες ετικέτες για τα βιβλία και στις 20 Φεβρουαρίου του 2022 το πρώτο ράφι είχε γεμίσει.
Εκτός από την αλφαβητική ταξινόμηση, πλέον τα ράφια έχουν χωριστεί σε θεματικές όπως αστυνομικά μυθιστορήματα, βιβλία που έγιναν έργα, παιδικό – εφηβικό βιβλίο, μαθητικά βοηθήματα, βιογραφίες, ελληνική & παγκόσμια ιστορία, πολιτική, οικονομία, ποίηση, τέχνη, ψυχική – σωματική υγεία, μαγειρική – ζαχαροπλαστική, λογοτεχνία ελληνική και διεθνής κα. Φυσικά ξεχωριστή θέση έχουν τα βιβλία λεσβίων συγγραφέων και βιβλία που γράφτηκαν για την Λέσβο.
Στον ακόλουθο σύνδεσμο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν εκ των προτέρων να εντοπίζουν τα βιβλία που θα ήθελαν να δανειστούν:
Κανόνες λειτουργίας
Η περίοδος δανεισμού ορίζεται ένας μήνας με δυνατότητα παράτασης 15 ημερών κατόπιν ενημέρωσης. Σε περίπτωση που οι επωφελούμενοι δεν ενημερώσουν για την παράταση τότε επιβαρύνονται με 0,5 ευρώ για κάθε επιπλέον ημέρα. Ο χειριστής της βιβλιοθήκης καλείται να ενημερώνει 7 ημέρες πριν την λήξη χρόνου τον επωφελούμενου. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται κατ’ έτος αποδίδονται στον εκάστοτε πρόεδρο της Κοινότητας με την υποχρέωση αγοράς βιβλίων για την βιβλιοθήκη. Βιβλία που επιστράφηκαν με φθορές δεν θα γίνονται δεκτά με την υποχρέωση από τον επωφελούμενο να τα αντικαταστήσει.
Υπεύθυνη για την λειτουργία της Κοινοτικής Βιβλιοθήκης είναι σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση (Αρ. Πρωτ. 16600/28-11-2022) του Κοινοτικού Συμβουλίου Φίλιας κατά τη συνεδρίαση της 22/11/2022 το μέλος την Κοινότητας Ανδρονίκη Κουτσαβλή η οποία θα εξακολουθήσει, ακόμη και μετά την παύση των καθηκόντων της, να είναι υπεύθυνη λειτουργίας της Κοινοτικής Βιβλιοθήκης Φίλιας «Ο κόσμος της Σοφίας».
Υπενθυμίζεται ότι η Κοινοτική Βιβλιοθήκη Φίλιας είναι ανοιχτή κάθε Κυριακή 10:00-13:00 και πως οι κανόνες λειτουργίας της βιβλιοθήκης και ο ορισμός υπευθύνου αποφασίστηκαν κατά την συνεδρίαση της 22-11-2022 (Αρ. Πρ. 16600/28-11-2022) από τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου.
Τέλος, κατά τις ώρες λειτουργίας γίνονται δεκτές και οι δωρεές λογοτεχνικών βιβλίων νεώτερων εκδόσεων.
Δράσεις
Στο πλαίσιο της δημιουργίας της βιβλιοθήκης έχουν γίνει τρεις εκδηλώσεις με στόχο την ταξινόμηση των βιβλίων ως απόρροια συλλογικής προσπάθειας με τίτλο Οpen Book Day στις 2/06/2022, στις 10/09/2022 και στις 17/09/2022. Σε αυτό το πλαίσιο ο πιο μικρός δυνατός κουβαλητής ήταν ο Ιγνάτης Χιωτέλλης, η πιο γρήγορη στον εντοπισμό ετικέτας η Ιωάννα Χατζηδημητρίου και ο Ταξιάρχης Καραμούτσος αναδείχθηκε στον βενιαμίν της ταξινόμησης.
Την καταλογογράφηση επιμελήθηκε η Ανδρονίκη Κουτσαβλή υπό τις οδηγίες της βιβλιοθηκονόμου της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ανθίππης Πατσή.
Σχέδια
Ο προγραμματισμός για το 2024 περιλαμβάνει εκτός από τις νέες προσθήκες βιβλίων που είναι αδιάκοπη, την ηλεκτρονική ανάρτηση του περιεχομένου της βιβλιοθήκης με podcast, την δημιουργία ιστοσελίδας για την Βιβλιοθήκη για τις ανάγκες της οποίας έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες με εκπαιδευτική μονάδα της περιοχής. Ακόμη στο πλαίσιο της λειτουργίας της προγραμματίζονται δράσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου, όπως τα Open book days που έχουν προηγηθεί καθώς και η ψηφιοποίηση τοπικού αρχείου σε συνεργασία με την Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης.
Η κοινοτική Βιβλιοθήκη Φίλιας είναι ένα ζωντανό και δημιουργικό περιβάλλον, που προωθεί την αγάπη για το βιβλίο και τον πολιτισμό, και συνδέει τους ανθρώπους μεταξύ τους.