Δανειστική Βιβλιοθήκη 7ου ΔΣ Γέρακα

ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 7ου ΔΣ ΓΕΡΑΚΑ

Δανειστική Βιβλιοθήκη 7ου ΔΣ Γέρακα

Νυμφών 46, Γέρακας, Αττική
210 6618649
mail@7dim-gerak.att.sch.gr
Προσβάσιμη για ΑΜΕΑ

Είναι πολλά που θες να μοιραστείς, όταν καλείσαι να μιλήσεις ή να γράψεις για πράγματα που αγαπάς και έχεις κοπιάσει. Εμείς θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε τη Δανειστική Βιβλιοθήκη του σχολείου μας που εδράζεται στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Γέρακα όσο γίνεται πιο αντικειμενικά.

Η συγκέντρωση βιβλίων είχε ξεκινήσει με την πρωτοβουλία μίας εκπαιδευτικού από το 2013, όταν ακόμη το σχολείο λειτουργούσε ως συστεγαζόμενο σε άλλο κτίριο. Με τη στέγαση του 7ου Δημοτικού σχολείου το 2016 σε  δικό του κτίριο τα βιβλία βρήκαν θέση σ’ έναν ειδικό χώρο που προορίζεται για αυτόν τον σκοπό. Υπήρχαν ήδη παράλληλα τοποθετημένες βιβλιοθήκες και μεγάλοι φελλοπίνακες στους τοίχους. Μία εκπαιδευτικός του σχολείου ανέλαβε την πρωτοβουλία να «τρέξει» το όλο εγχείρημα της λειτουργίας της Βιβλιοθήκης. Δεδομένου ότι η υλικοτεχνική υποδομή υπήρχε χρειάστηκε να τεθούν δύο βασικοί προβληματισμοί:

  • Πώς να αυξήσουμε το δυναμικό των βιβλίων, ώστε να καλύπτει το αναγνωστικό μας κοινό;
  • Πώς να κατηγοριοποιηθούν τα βιβλία, ώστε να λειτουργεί η βιβλιοθήκη προσφέροντας αυτονομία, ευελιξία και αμεσότητα στους χρήστες της;

Εξαρχής συμφωνήσαμε ότι δεν είχε νόημα να γεμίσουμε τα ράφια μας με κάθε λογής βιβλία που τυχαία θα έφθαναν στα χέρια μας. Επιδίωξή μας ήταν με την πάροδο του χρόνου να εμπλουτίζουμε τη βιβλιοθήκη με βιβλία καινούρια, ποικίλου ενδιαφέροντος και όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ηλικία των μαθητών μας. Γι’ αυτό, λοιπόν, αρχίσαμε να λαμβάνουμε μέρος σε διαγωνισμούς Φιλαναγνωσίας, να ανταποκρινόμαστε σε κάθε πρόσκληση εκδοτικών οίκων να μας προμηθεύσουν βιβλία, να καλούμε παιδιά και γονείς να μας δωρίζουν βιβλία που αγάπησαν τα παιδιά τους στο δημοτικό αλλά δεν τα θέλουν πια.

Ουσιαστική υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια η βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που προσέφερε ετησίως ένα χρηματικό ποσό για την αγορά βιβλίων. Εξίσου πολύτιμη υπήρξε και η συμβολή της εκάστοτε Διεύθυνσης του σχολείου εξασφαλίζοντας τακτικά κάποιο χρηματικό ποσό για τον ίδιο σκοπό. Τα βιβλία μας παραμένουν λίγα, κοντά στα 1700, αλλά σχεδόν όλα επιλέγονται και διαβάζονται από τους μαθητές μας.

Οργάνωση

Κάθε σχολείο θα ήθελε να έχει χώρους που να του επιτρέπουν να ξεφύγει από τη σχολική τάξη και να έχει την ελευθερία να κάνει κάτι διαφορετικό. Διαπιστώσαμε ότι ο χώρος της βιβλιοθήκης ήταν ο ιδανικός για κάτι τέτοιο αλλά η διαρρύθμισή του αποτελούσε εμπόδιο.

Για τον λόγο αυτό προχωρήσαμε σε μικρές αλλαγές που ωστόσο αγαπήθηκαν από όλους. Καταρχάς τοποθετήσαμε τις βιβλιοθήκες περιμετρικά στην αίθουσα  δημιουργώντας χώρο στη μέση για τα τραπέζια και τις καρέκλες που μας χορήγησε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. Εν τω μεταξύ, είχαμε ήδη εγγραφεί στο Πανελλήνιο Δίκτυο Βιβλιοθηκών επωφελούμενοι με τον τρόπο αυτό από την χρηματική προσφορά την οποία αξιοποιήσαμε για να αγοράσουμε βιβλία, υπολογιστή, εκτυπωτή και προτζέκτορα. Η σχολική μας βιβλιοθήκη, με την προσθήκη και των χαλιών, είχε πια εξελιχθεί σ’ έναν από τους πιο ζεστούς και αγαπημένους χώρους για όλους, μεγάλους και μικρούς.

Παρότι είναι γενικά απορριπτέα η ηλικιακή κατηγοριοποίηση των βιβλίων, κρίναμε σκόπιμο τα βιβλία να διαχωρίζονται σε 3 ηλικιακές κατηγορίες και να μπαίνει ένα χρωματιστό αυτοκόλλητο κυκλάκι στη ράχη των βιβλίων:

  • πορτοκαλί για τα παιδιά της Α΄ και Β΄ τάξης,
  • ανοιχτό πράσινο για τους μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης, ενώ
  • για τα μεγάλα παιδιά της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης να μπαίνει βαθύ μπλε.

Ο διαχωρισμός υπήρξε βοηθητικός στην ταξινόμηση των βιβλίων, στην πράξη όμως δεν λειτουργεί περιοριστικά. Όλα τα παιδιά μπορούν να δανείζονται βιβλία από όλες τις κατηγορίες.

Δανειστική Βιβλιοθήκη 7ου ΔΣ Γέρακα
Δανειστική Βιβλιοθήκη 7ου ΔΣ Γέρακα

Σε ένα σημείο τοποθετήθηκε ένα μεγάλο πράσινο καλάθι για να μπαίνουν εκεί τα βιβλία που επιστρέφονται ή τελικά άλλαξαν γνώμη τα παιδιά και δεν επιθυμούν να τα δανειστούν. 

Δανειστική Βιβλιοθήκη 7ου ΔΣ Γέρακα
Δανειστική Βιβλιοθήκη 7ου ΔΣ Γέρακα

Επικολλήθηκαν πλαστικοποιημένες ετικέτες κατηγοριοποίησης των βιβλίων σε ράφια, «απλοϊκές» ίσως θα τις χαρακτήριζε κάποιος («Εικονογραφημένα», «Μυθολογία»,…) καθώς κι ένας αύξων αριθμός σε κάθε ράφι. Η πρωτοτυπία ήταν ότι σε κάθε κυκλάκι (βλ. παραπάνω) αναφερόταν ο αριθμός του ραφιού. Έτσι, οποιοσδήποτε μπορούσε εύκολα να επανατοποθετήσει τα βιβλία στα ράφια.

Τρόπος δανεισμού

Κρίναμε σκόπιμο να βρούμε έναν τρόπο δανεισμού που θα είναι εύκολος για όλες τις ηλικίες των μαθητών, να μην είναι χρονοβόρος, μονότονος και κουραστικός για εκπαιδευτικούς-συνοδούς ή μαθητές, να ενισχύει την αυτονομία των χρηστών και την εύκολη τακτοποίηση των επιστρεφομένων βιβλίων. Γι’ αυτό αποφασίσαμε το κάθε βιβλίο να έχει στο εσώφυλλό του ένα «Φύλλο Δανεισμού».

Ο κάθε μαθητής επιλέγει το βιβλίο που θα δανειστεί. Κατόπιν συμπληρώνει το φύλλο δανεισμού που υπάρχει μέσα στο βιβλίο και το αφήνει στο ειδικό ντοσιέ που αντιστοιχεί στην τάξη του. 

Το Φύλλο Δανεισμού είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να εντοπίζεται εύκολα, γρήγορα και να τοποθετείται στο αντίστοιχο βιβλίο. Όλα τα παιδιά είναι πλήρως αυτόνομα στη διαδικασία του δανεισμού και της επιστροφής των βιβλίων.

Οι υπεύθυνοι βιβλιοθήκης ενέπλεξαν τους μαθητές σε κάθε στάδιο δημιουργίας και δράσης (δημιουργία αφίσας, εργαστήρι δημιουργίας λογοτύπου) ωθώντας τους να ανταποκρίνονται σε κάθε πρόσκληση εθελοντικής προσφοράς.

Με πρωτοβουλία εκπαιδευτικών και της υπευθύνου της βιβλιοθήκης συχνά προσκαλούνται συγγραφείς και γίνονται δράσεις εντός του σχολείου.

Οι απαιτήσεις μιας δανειστικής σχολικής βιβλιοθήκης που στόχο έχει να είναι ουσιαστικά ενεργή, να κινητοποιεί το ενδιαφέρον των μαθητών και να τους ωθεί στην απόλαυση της ανάγνωσης βιβλίων είναι πολλές, χρονοβόρες και κοπιαστικές για τον εκπαιδευτικό ή τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να ασχοληθούν. Η συνεργασία, η προθυμία, το θετικό κλίμα, οι καλές πρακτικές είναι πολύτιμα εφόδια στην πορεία. Είμαστε σταθερά ευγνώμονες για κάθε βοήθεια που μας έχει προσφερθεί, για τους ανθρώπους που μας τιμούν με την παρουσία τους, για τις κινήσεις εκδοτικών οίκων και φορέων που ενισχύουν την προσπάθειά μας.

Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης
Ειρήνη Χουντάλα 
5/1/2022

Μοιράστε αυτό το άρθρο