Βιβλιοθήκη Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων "Το Κάστρο"

Βιβλιοθήκη Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων “Το Κάστρο”

Δανειστική βιβλιοθήκη Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων
«Το Κάστρο»

Λιμενάρια Θάσου, Νομός Καβάλας

6987013085
polsylkastro@gmail.com

Σάββατο: 11:00-13:00 & 18:00-21:00

Βιβλιοθήκη Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων "Το Κάστρο"Είμαστε η βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων “Το Κάστρο”, στα Λιμενάρια Θάσου του Νομού Καβάλας. Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ενώ το 1985 καταχωρήθηκε επίσημα στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με 500 τίτλους βιβλίων. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες την ορίζουν ως την μοναδική βιβλιοθήκη τότε στο νησί μας!

Όλα αυτά τα χρόνια  λειτουργούσε περισσότερο συμπληρωματικά ως κομμάτι του πολιτιστικού μας Συλλόγου σε πολυάριθμες δράσεις που οργανώνει κάθε χρόνο.

Βιβλιοθήκη Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων "Το Κάστρο"

Την τελευταία πενταετία (2018-2023) έγινε πιο συνειδητή και σταθερή προσπάθεια βελτίωσης και αναβάθμισης κάθε πλευράς της βιβλιοθήκης. Ιδιαίτερα κατά διάρκεια της Πανδημίας καταγράψαμε όλο τον όγκο των βιβλίων που είχαν συγκεντρωθεί. (Δυστυχώς δεν γνωρίζαμε ακόμη τον Βιβλιοδανό και αφιερώσαμε πάρα πολύ χρόνο σε χειρόγραφες καταχωρήσεις! )

Πλέον σε συνεργασία με τον Βιβλιοδανό που με την ουσιαστική υποστήριξή του προχωράμε δυναμικά και με περισσότερη αυτοπεποίθηση σε κάθε μας ιδέα για την πρόοδo του έργου της βιβλιοθήκης.

Την περίοδο της «ανασυγκρότησης» δεχτήκαμε δωρεές από επώνυμους και ανώνυμους. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας και 3000 τίτλοι βιβλίων προέρχονται από δωρεές! Ο Βασίλης Βασιλικός (με καταγωγή από την Θάσο) μας πρόσφερε μεγάλο μέρος βιβλίων αλλά και όλοι οι Θάσιοι συγγραφείς, εκδοτικοί οίκοι έως και απλός κόσμος μάς στήριξαν …

Έτσι φτάσαμε στα εγκαίνια της νέας πια βιβλιοθήκης τον Ιανουάριο του 2023

Έκτοτε προσπαθούμε να δραστηριοποιήσουμε όσο περισσότερους αναγνώστες μπορούμε. Σ’ αυτό το σύντομο διάστημα, μέχρι σήμερα, πιο πολύ επενδύσαμε στο παιδικό βιβλίο με βιβλιοαναγνώσεις, αφιερώματα κ.ά.

Γι’αυτό και τα βιβλία που κινούνται είναι κατεξοχήν παιδικά.

Το καλοκαίρι, που είναι εποχή που εργάζονται περισσότερο οι ντόπιοι, η βιβλιοθήκη ανοίγει κανονικά αλλά με λιγότερες δράσεις.

«τα ψυγεία της γνώσης»

Το Σεπτέμβριο του ’22, εγκαινιάσαμε την πρώτη ανταλλακτική βιβλιοθήκη. Παροπλισμένα ψυγεία μετατράπηκαν σε ανταλλακτικές βιβλιοθήκες δρόμου και τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία του χωριού.

Νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό καθώς βλέπουμε ότι ο χώρος του Βιβλίου στον τόπο μας είναι μεγάλος και αποδεικνύεται φιλόξενος!

Μοιράστε αυτό το άρθρο