Βιβλιοταξιδιώτες - H Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Σχολείου Αμυγδαλεώνα Καβάλας «Ηλίας Τσανακτσής»

«Βιβλιοταξιδιώτες» – Δανειστική Βιβλιοθήκη του ΔΣ Αμυγδαλεώνα Καβάλας «Ηλίας Τσανακτσής»

«Βιβλιοταξιδιώτες»
Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Σχολείου Αμυγδαλεώνα Καβάλας «Ηλίας Τσανακτσής»

ΕΟ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ 58

2510391256
lib@dim-amygd.kav.sch.gr

ΤΡΙΤΗ : 9:00-9:40 και 10:45-11:30, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : 10:45-11:30

Βιβλιοταξιδιώτες - H Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Σχολείου Αμυγδαλεώνα Καβάλας «Ηλίας Τσανακτσής»Καλωσορίσατε στους «Βιβλιοταξιδιώτες»,

τη Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Σχολείου Αμυγδαλεώνα Καβάλας «Ηλίας Τσανακτσής». Η Βιβλιοθήκη μας ιδρύθηκε το 2015 από την εκπαιδευτικό Τσιαΐρη Ελένη και τους μαθητές της στα πλαίσια ενός Πολιτιστικού Προγράμματος με τίτλο: «Προσεχώς Βιβλιοθήκη – Το ταξίδι ενός βιβλίου».

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, και με τη βοήθεια του διευθυντή του Σχολείου κ. Κυριάκου Μπάη και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, μπορέσαμε να αποκτήσουμε μία αίθουσα, να την οργανώσουμε, να τοποθετήσουμε βιβλία, να τα χωρίσουμε σε κατηγορίες, να τη διακοσμήσουμε και να τη λειτουργήσουμε. Συντάξαμε με τα παιδιά τον κανονισμό λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και ξεκινήσαμε να τη λειτουργούμε κρατώντας έντυπο αρχείο κινήσεων.

Βιβλιοταξιδιώτες - H Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Σχολείου Αμυγδαλεώνα Καβάλας «Ηλίας Τσανακτσής»

Στην πορεία συνειδητοποιώντας πως αυτός ο τρόπος δεν ήταν ούτε γρήγορος ούτε πρακτικός, καθώς οι μαθητές μας έφταναν τους 230, ξεκινήσαμε να αναζητάμε πιο σύγχρονους και εύκολους τρόπους δανεισμού. Μετά από πολλές προσπάθειες και δοκιμές καταλήξαμε στο σύστημα καταλογογράφησης και δανεισμού Βιβλιοδανός και πραγματικά η διαφορά ήταν μεγάλη. Όλα έγιναν εύκολα, γρήγορα και τακτοποιημένα. Για εμάς τους εκπαιδευτικούς που δεν είμαστε βιβλιοθηκονόμοι κι έχουμε μόνο δύο ώρες για να εξυπηρετήσουμε τόσα παιδιά, ένα τέτοιο σύστημα είναι σπουδαίο εργαλείο στα χέρια μας. Η εβδομαδιαία αναφορά των δανεισμένων βιβλίων είναι εξαιρετική ιδέα και βοηθάει σημαντικά.

Η Βιβλιοθήκη μας είναι ενταγμένη από το 2018 στο Σχολικό Δίκτυο Βιβλιοθηκών και το 2019 είχαμε μια σημαντική εισροή τίτλων με χορηγία του κράτους. Χορηγίες έχουν γίνει και από εκδότες μετά από επιστολή μας αλλά και από τις οικογένειες του Αμυγδαλεώνα, οι οποίες στηρίζουν πολύ τη βιβλιοθήκη μας.

Οι τίτλοι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως παραμύθια, παιδική λογοτεχνία, λογοτεχνία, παιδικές εγκυκλοπαίδειες, εγκυκλοπαίδειες, ποίηση, ζωγραφική, μουσική, θέατρο, ξενόγλωσσα παραμύθια, ιστορία, μυθολογία, κόμικς, αθλητισμό, παιδαγωγικά, φιλοσοφία, οικολογία και φτάνουν τους 1470. Υπάρχουν περιοδικά και εκπαιδευτικό λογισμικό καθώς και επιτραπέζια παιχνίδια.

Τα παιδιά αγαπούν πολύ τον χώρο της Βιβλιοθήκης και όλοι οι εκπαιδευτικοί βοηθούν και συμβάλλουν σε αυτό με δράσεις φιλαναγνωσίας. Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί ως αναγνωστήριο, ως αίθουσα διδασκαλίας καθώς διαθέτει διαδραστικό πίνακα, ως χώρος παρουσιάσεων και προβολών και ως χώρος όπου μπορούν τα παιδιά να διασκεδάσουν παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια και οργανώνοντας διαγωνισμούς ή κυνήγι θησαυρού με βιβλία.

Όλη τη χρονιά γίνονται διαγωνισμοί φιλαναγνωσίας και δράσεις που την προωθούν, προκειμένου τα βιβλία να κερδίσουν μία θέση στην καρδιά των μαθητών μας στη σύγχρονη εποχή όπου κυριαρχούν οι οθόνες. Για τον λόγο αυτό διοργανώνουμε εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου τον Απρίλη με συγγραφείς, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εικαστικές παρεμβάσεις, παιχνίδια γρίφων κλπ. Αυτό που θα θέλαμε για τη Βιβλιοθήκη μας είναι ο εμπλουτισμός της με νέους τίτλους και σύγχρονα έργα.

Σας περιμένουμε, λοιπόν, για ένα ταξίδι
στον φανταστικό κόσμο των βιβλίων
με τους «Βιβλιοταξιδιώτες»!!!

Η Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης,
Τσιαΐρη Ελένη

Μοιράστε αυτό το άρθρο