Δανειστική Βιβλιοθήκη Βαλτεσινίκου

ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟΥ

Δανειστική Βιβλιοθήκη Βαλτεσινίκου

Βαλτεσίνικο Γορτυνίας, Ν.Αρκαδίας
2795082150
dan.vivl.valtesinikou@gmail.com
xoresivisios@gmail.com
Ωράριο : ΚΥΡΙΑΚΗ 10:00-13:00
Οποιαδήποτε άλλη ώρα κατόπιν συννενόησης στα τηλ 6955694994 / 6937566093
Δανειστική Βιβλιοθήκη Βαλτεσινίκου

Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του ‘Χορεσίβιου’ υπήρξε η ιδέα της δημιουργίας μίας βιβλιοθήκης, για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος γιατί σε ένα σχετικά απομονωμένο μέρος είναι δύσκολη η ανεύρεση βιβλίων. Ο δεύτερος γιατί σε μία σχετικά δύσκολη, για το βιβλίο εποχή, εάν καταφέρουμε έστω και μερικούς από τους νεότερους κατοίκους αυτής της πανέμορφης περιοχής, να τους πείσουμε ότι το βιβλίο, πέρα από την αισθητική απόλαυση και την ευχαρίστηση που προσφέρει στα παιδιά, συμβάλλει συγχρόνως στην πνευματική τους καλλιέργεια, στην ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας τους, στην γνωριμία τους με άλλους λαούς και πολιτισμούς, καθώς και στην κατανόηση της διαφορετικότητας, έχουμε πετύχει το στόχο μας.

Η ηλικιακή ομάδα που χρησιμοποιεί την βιβλιοθήκη είναι κυρίως από 3 έως 60 ετών με έμφαση στα παιδικά βιβλία και την Ελληνική και ξένη λογοτεχνία.

Η Δανειστική βιβλιοθήκη Βαλτεσινίκου διοικείται από τριμελή Εφορευτική Επιτροπή και διαθέτει εσωτερικό κανονισμό ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της βιβλιοθήκης και η ασφάλεια των βιβλίων της. Αυτή τη στιγμή η βιβλιοθήκη μας διαθέτει περίπου 4500 βιβλία όλων των ειδών, λογοτεχνικά, ιστορικά, παιδικά, σχολικά κ.α. Όλα τα βιβλία μας είναι κατανεμημένα σε 26 κατηγορίες με μοναδικό συνδυασμό γραμμάτων και αριθμών για κάθε βιβλίο. Η πλήρης ηλεκτρονική παρακολούθηση τόσο των βιβλίων όσο και του δανειστικού μέρους, πραγματοποιείται μέσω μίας βάσης δεδομένων που την χειρίζεται το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της βιβλιοθήκης.

Δανειστική Βιβλιοθήκη Βαλτεσινίκου
Δανειστική Βιβλιοθήκη Βαλτεσινίκου

Στον χώρο της βιβλιοθήκης, πέραν των ψηφιακών καταλόγων, υπάρχουν έντυποι γενικοί αλλά και θεματικοί κατάλογοι που καλύπτουν το σύνολο των διατιθεμένων βιβλίων. Ακριβώς οι ίδιοι κατάλογοι έχουν αναρτηθεί και στην επίσημη ιστοσελίδα του «ΧΟΡΕΣΙΒΙΟΥ» www.xoresivios.gr ακολουθώντας την υπο-σελίδα της Δανειστικής βιβλιοθήκης. Πρόσθετα μέσα από την εξαίρετη εφαρμογή της ιστοσελίδας «Βιβλιοδανός» υπάρχει και η δυνατότητα απεικόνισης της πραγματικής διαθεσιμότητας των βιβλίων. Μια πρόσφατη προσπάθεια είναι και η παράλληλη δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης που δίνει την δυνατότητα σε κάθε φίλο της βιβλιοθήκης μας να λάβει κάποιο από τα νομίμως διαθέσιμα ψηφιακά βιβλία, αρκεί να επικοινωνήσει μέσω e-mail με την βιβλιοθήκη.

Προφανώς και δεν σκοπεύουμε να σταματήσουμε εδώ. Όνειρο μας είναι να βρούμε ένα σύγχρονο μεγάλο χώρο που θα διαθέτει ειδικές κατασκευές επίπλων, ώστε να μεταστεγαστεί η βιβλιοθήκη μας για να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε ακόμα περισσότερα βιβλία, μια και τώρα έχουμε αγγίξει σχεδόν τον ανώτερο δυνατό αριθμό βιβλίων.

Αν και η ανάγνωση βιβλίων παρουσιάζει ελαφρά ανοδική τάση παραμένει ακόμα σε χαμηλά επίπεδα. Το ψηφιακό βιβλίο, μπορεί σε μερικές ειδικές περιπτώσεις να είναι μία λύση, όμως ένα βιβλίο που θα το ξεφυλλίσεις και θα ρουφήξεις τις γνώσεις του, παραμένει ο καλύτερος σύντροφος ενός βιβλιόφιλου.

Αυτό ακριβώς θέλουμε να μεταδώσουμε σε κάθε φίλο μας, από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο.

Δανειστική Βιβλιοθήκη Βαλτεσινίκου

Στον χώρο της βιβλιοθήκης έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο ηλ. Υπολογιστών συνδεδεμένων στο ίντερνετ μέσω VDSL, ώστε να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να αναζητήσει πληροφορίες, να διαβάσει κάποιο ψηφιακό βιβλίο, ή να  εκπληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του ή συναλλαγές του με απόλυτη ασφάλεια.

Επίσης με το διατιθέμενο σύστημα προβολής υπάρχει δυνατότητα κάθε μορφής αναπαραγωγής εικόνας και ήχου τοπικά ή διαδικτυακά.

Στο χώρο της βιβλιοθήκης έχουν διοργανωθεί ζωντανές παρουσιάσεις αλλά και διαδικτυακές την περίοδο της πανδημίας.

Μοιράστε αυτό το άρθρο