Η Βιβλιοθήκη "Ρέα Γαλανάκη" του Πρότυπου Γυμνασίου Ηρακλείου

Δανειστική Βιβλιοθήκη Πρότυπου Γυμνασίου Ηρακλείου

ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ηράκλειο, Νομός Ηρακλείου

2810260663
gympira@sch.gr

Δευτέρα - Παρασκευή, 9:00-13:30

Το Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου ιδρύθηκε με την υπ’ αριθμόν Υπουργική Απόφαση Γ/4761/30-8-1980, και λειτούργησε από την 1/9/1980 με την ονομασία “Πρότυπο Μεικτό Γυμνάσιο Ηρακλείου“. Τμήμα του σχολείου και η Βιβλιοθήκη του από την ίδρυσή του, ονομάστηκε Βιβλιοθήκη “Ρέα Γαλανάκη” το 2022, σε ειδική εκδήλωση παρουσία της συγγραφέως.

Η Βιβλιοθήκη του σχολείου φιλοξενεί πάνω από 3.000 τόμους βιβλίων πολλών διαφορετικών κατηγοριών: εγκυκλοπαίδειες, λευκώματα, λεξικά, επιστημονικά βιβλία, λογοτεχνικά βιβλία, περιοδικά, κ.ά.
Επιπλέον, η Βιβλιοθήκη μας διαθέτει αξιόλογο τμήμα ξενόγλωσσων -αγγλικών και γαλλικών- λογοτεχνικών βιβλίων ενηλίκων και παιδιών ή εφήβων. Λειτουργεί ως δανειστική βιβλιοθήκη για το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου, τους μαθητές και τις μαθήτριες, καθώς και για τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητριών και μαθητών μας.

Εδώ και δέκα, περίπου, χρόνια το δανειστικό τμήμα της Βιβλιοθήκης λειτουργεί από ομάδα μαθητριών και μαθητών του σχολείου υπό την εποπτεία της εκπαιδευτικού που είναι υπεύθυνη για τη Βιβλιοθήκη. Η ομάδα αυτή, οι Βιβλιοπόντικες, συμμετέχει σε εκπαιδευτικές δράσεις που αφορούν στη Βιβλιοθήκη, όπως είναι οι επισκέψεις σε πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες, στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, και στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

Επιπλέον, με πυρήνα την ομάδα των Βιβλιοποντίκων οργανώνονται δράσεις φιλαναγνωσίας κάθε χρόνο.

Η σχολική μας Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή στο κοινό της στα δεκάλεπτα διαλείμματα του ωρολόγιου προγράμματος. Διατίθεται, επίσης, για τη διενέργεια μαθημάτων και ομαδικών εργασιών στη διάρκεια της ημέρας. Με την ευκαιρία της εκδήλωσης για την ονοματοδοσία της Βιβλιοθήκης, ο χώρος μας ανανεώθηκε και έγινε πιο όμορφος και φιλικός για τα παιδιά. Αγοράστηκαν πουφ και χαλί, και σχηματίστηκε μια γωνιά μελέτης και χαλάρωσης. Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, επίσης, έγινε δωρεά λογοτεχνικών έργων από τις εκδόσεις Καστανιώτη, που εκδίδουν το έργο της συγγραφέως.
Η συλλογή των βιβλίων μας ανανεώνεται κάθε χρόνο, κυρίως με δωρεές, από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, αλλά και από εκδοτικούς οίκους και ιδιώτες. Σταθερός αρωγός στο έργο της Βιβλιοθήκης είναι οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, με την τακτική δωρεά μεγάλου αριθμού τίτλων. Τέλος, τμήμα του προϋπολογισμού του σχολείου διατίθεται κάθε χρόνο για τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης με νέους τίτλους.

Η Βιβλιοθήκη "Ρέα Γαλανάκη" του Πρότυπου Γυμνασίου Ηρακλείου
Η Βιβλιοθήκη "Ρέα Γαλανάκη" του Πρότυπου Γυμνασίου Ηρακλείου

Τα βιβλία που κινούνται περισσότερο, δεν θα είναι έκπληξη, είναι τα λογοτεχνικά. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο, υπάρχει και για τα βιβλία των θετικών επιστημών, με πρώτα στην προτίμηση τα βιβλία Μαθηματικών.

Η Βιβλιοθήκη του σχολείου μας αποτελεί έναν ζωντανό και αγαπημένο χώρο. Δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της, αν και θα ήταν πολύ χρήσιμο να υπήρχε υποστήριξη από ειδική βιβλιοθηκονόμο. Ο εμπλουτισμός της Βιβλιοθήκης με νέους τίτλους, ειδικά στις κατηγορίες που αγαπούν τα μέλη της: λογοτεχνία και κόμικς, είναι μία σταθερή ανάγκη κάθε χρόνο. Τέλος, η αντικατάσταση κάποιων παλιών επίπλων με νέα, πιο φιλικά στους μαθητές και τις μαθήτριες που χρησιμοποιούν τη Βιβλιοθήκη θα ήταν επιθυμητή.

Διαβάζω Δυνατά - Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου
Διαβάζω Δυνατά – Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου

Είμαι υπεύθυνη της σχολικής Βιβλιοθήκης τα τελευταία δέκα, περίπου, χρόνια και κάθε χρόνο καλωσορίζω με χαρά τους νέους μαθητές και τις νέες μαθήτριες του σχολείου και τους/τις βλέπω να εξοικειώνονται με τον χώρο και να τον εντάσσουν στην καθημερινότητά τους. Από την περσινή χρονιά οι Βιβλιοπόντικες έχουν ανοιχτεί στο σχολείο με τη δράση φιλαναγνωσίας “Διαβάζω Δυνατά“. Η δράση αυτή υλοποιήθηκε τρεις φορές στη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς και αφορούσε στην ανάγνωση αποσπασμάτων λογοτεχνικών βιβλίων, επιλογής των Βιβλιοποντίκων, κατά τη διάρκεια των δεκάλεπτων διαλειμμάτων. “

Γαβριέλλα Ευαγγελία Ασπράκη

“Για τη σχολική χρονιά που αρχίζει (2024-2025) η ομάδα των Βιβλιοποντίκων θα λειτουργήσει ως Όμιλος Αριστείας, Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, με τακτικές εβδομαδιαίες συναντήσεις. Στο πλαίσιο του Ομίλου, θα δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετέχουν να έρθουν σε επαφή με την ιστορία του βιβλίου και των Βιβλιοθηκών, και να διαβάσουν λογοτεχνικά βιβλία που έχουν σχέση με τη θεματική αυτή. “

Μοιράστε αυτό το άρθρο